Friday, July 17, 2009

PERKEMBANGAN HAZIM 2 TAHUN

2hb Julai aritu genaplah usia Hazim 2 thn. So, ni antara perkembangan anak ibu skrg ni ....

1) Dah suka mkn...kalo x dulu ssh skit dia nak mkn...asyik nak pasta & ayam je...(dia akan sebut "e'e'..." atau "kfc"). Tapi still memilih gak lah...nak yg sedap je... kalo xkena selera dia..terus je sound "x dap..". Kalo kat luar pantang nampak kff & pizza hut..mesti jerit2.."kfc..."..."pija"
2) Semua nak wat sendiri..cam buka seluar,baju....pakai seluar,baju,kasut & gosok gigi...kalo nak tolong xbg..Aritu nak gi majlis wedding....punye ar lama nak tunggu dia sarung kasut...kasut dia dah ler bertali..tapi xnak ibu pkaikan..xnak duduk plak tu...dia nak tiru cam ayah..pakai kasut sambil berdiri je..eerkk..sabar jelah...sedarlah awak tu kecik lagi..hihihi
3) hazim paling suka tgk cd barney...huhh..abis 1 cd tukar cd lain..sampai i & hubby xleh tgk tv...(harus beli tv lain ni.. :-P)
4) and lagu paling dia suke nanyi ..twinkle2 little star..siap dgn 5jari digerak2 kan..
5) dah pandai ckp "i love u"...pastu ckp "nak hug...hug" (ni semua sbb tgk barney)
6) kuat sgt merajuk...
7) xsuke dipaksa/marah....kalo paksa/marah, lagi dia buat
8) mulut tu ringan sgt & becok...kalo org bercerita..dia sibuk nak bercerita. Pastu ape yg dia dgr org ckp...dia akan ikut balik. Aritu dia dgr i panggil my hubby "abang..." dia leh ikut...dia gi panggil ayah dia .."abang..." eerkk
huhh..i xleh nak manja2 dgn hubby dpn dia...semua dia ikutnye
pastu kalo hubby romantik2 dgn i...hazim yg senyum lebih2...(senyum2 gatal.. )
9) kalo tanye dia.."nama siapa?"....dia akan jwb "jijim"..hihihi..penat ajar sebut hazim.tapi dia still gelar diri dia jijim
10) sepatutnya dia panggil my mum ...tokmak.tapi dia ikut we all..dia panggil "mak" je
11) my sis plak dia panggil "na" je...xnak panggil makcu...sbb dia ikut we all gak..
12) kalo balik taska ..tanye arini nak mkn ape..ibu nak msk...mesti jwb "pasta.." jarang sgt jawb "nasi"
13) dah pandai sebut "baby"..slalu gak ckp "nak baby"...kalo nampak gbr baby kat mana2 iklan mesti jerit "baby..baby" and kalo tanye "baby sape?"..dia akan jwb.."baby jijim" ...huhuhuhu...harus memberi adik secepat mungkin.. :-p
14) kalo suh ambil atau wat ape2...tapi dia xnak..dah pandai menjawab.." aa..laahhh...' (siap dgn terlentok2...kepalanya sambil ckp manja2)
15) cpt sgt hafal jln..dia tau jln nak g taska dia..nak gi umah my mum...dgn jln ke tesco...terus je sebut "tesco..tesco"
apalagi ek..byk lah...xleh nak ingat plak. dia senang je nak sebut..ajar skali, dia dah tau...dgr je skali..dia dah ikut ape kite sebut..so, skrg tersgtlah bahaya kalo nak borak2 dgn my hubby dpn dia. ni ada video hazim..video ni ambil pg kelmarin....on the way ke taska. sblum dia tido mlm tu..i ajar dia..."siapa nama ayah?" dia jwb "sham". "siapa nam ibu?" dia jwb "lynn"..hihihi...clever boy...cpt sgt ingat...saje je tanye pg tu..sbb ingatkan dia dah lupa

video





0 comments: