Friday, July 17, 2009

PERKEMBANGAN HAZIM 2 TAHUN

2hb Julai aritu genaplah usia Hazim 2 thn. So, ni antara perkembangan anak ibu skrg ni ....

1) Dah suka mkn...kalo x dulu ssh skit dia nak mkn...asyik nak pasta & ayam je...(dia akan sebut "e'e'..." atau "kfc"). Tapi still memilih gak lah...nak yg sedap je... kalo xkena selera dia..terus je sound "x dap..". Kalo kat luar pantang nampak kff & pizza hut..mesti jerit2.."kfc..."..."pija"
2) Semua nak wat sendiri..cam buka seluar,baju....pakai seluar,baju,kasut & gosok gigi...kalo nak tolong xbg..Aritu nak gi majlis wedding....punye ar lama nak tunggu dia sarung kasut...kasut dia dah ler bertali..tapi xnak ibu pkaikan..xnak duduk plak tu...dia nak tiru cam ayah..pakai kasut sambil berdiri je..eerkk..sabar jelah...sedarlah awak tu kecik lagi..hihihi
3) hazim paling suka tgk cd barney...huhh..abis 1 cd tukar cd lain..sampai i & hubby xleh tgk tv...(harus beli tv lain ni.. :-P)
4) and lagu paling dia suke nanyi ..twinkle2 little star..siap dgn 5jari digerak2 kan..
5) dah pandai ckp "i love u"...pastu ckp "nak hug...hug" (ni semua sbb tgk barney)
6) kuat sgt merajuk...
7) xsuke dipaksa/marah....kalo paksa/marah, lagi dia buat
8) mulut tu ringan sgt & becok...kalo org bercerita..dia sibuk nak bercerita. Pastu ape yg dia dgr org ckp...dia akan ikut balik. Aritu dia dgr i panggil my hubby "abang..." dia leh ikut...dia gi panggil ayah dia .."abang..." eerkk
huhh..i xleh nak manja2 dgn hubby dpn dia...semua dia ikutnye
pastu kalo hubby romantik2 dgn i...hazim yg senyum lebih2...(senyum2 gatal.. )
9) kalo tanye dia.."nama siapa?"....dia akan jwb "jijim"..hihihi..penat ajar sebut hazim.tapi dia still gelar diri dia jijim
10) sepatutnya dia panggil my mum ...tokmak.tapi dia ikut we all..dia panggil "mak" je
11) my sis plak dia panggil "na" je...xnak panggil makcu...sbb dia ikut we all gak..
12) kalo balik taska ..tanye arini nak mkn ape..ibu nak msk...mesti jwb "pasta.." jarang sgt jawb "nasi"
13) dah pandai sebut "baby"..slalu gak ckp "nak baby"...kalo nampak gbr baby kat mana2 iklan mesti jerit "baby..baby" and kalo tanye "baby sape?"..dia akan jwb.."baby jijim" ...huhuhuhu...harus memberi adik secepat mungkin.. :-p
14) kalo suh ambil atau wat ape2...tapi dia xnak..dah pandai menjawab.." aa..laahhh...' (siap dgn terlentok2...kepalanya sambil ckp manja2)
15) cpt sgt hafal jln..dia tau jln nak g taska dia..nak gi umah my mum...dgn jln ke tesco...terus je sebut "tesco..tesco"
apalagi ek..byk lah...xleh nak ingat plak. dia senang je nak sebut..ajar skali, dia dah tau...dgr je skali..dia dah ikut ape kite sebut..so, skrg tersgtlah bahaya kalo nak borak2 dgn my hubby dpn dia. ni ada video hazim..video ni ambil pg kelmarin....on the way ke taska. sblum dia tido mlm tu..i ajar dia..."siapa nama ayah?" dia jwb "sham". "siapa nam ibu?" dia jwb "lynn"..hihihi...clever boy...cpt sgt ingat...saje je tanye pg tu..sbb ingatkan dia dah lupa

video





Thursday, July 16, 2009

KENDURI AQIQAH & 2ND BIRTHDAY HAZIM..

Huhh...baru arini berpeluang nak update blog. Ni nak cite pasal majlis besday hazim pd 4hb julai aritu...dah stgh bln ek br nak update kat blog. hehehe...Sgt2lah xde masa nak update.

Eemm....sbnrnye tarikh lahir hazim 2hb julai.di sbbkan tarikh tu adalah ari khamis...tu yg wat 4hb. Thn ni ada rezeki lbh skit, my hubby nak wat skali kenduri aqiqah. Sepatutnya kenduri aqiqah ni wat masa dia br lahir tapi masa tu kewangan x mengizinkan. Sbb kalo anak lelaki kan 2 ekor kambing.so...budgetnya byklah skit...

Oooppss...jgn terkejut ye tgk gbr besday boy camtu...ni ada cite sedih skit. 3 ari sblum majlis ni, hazim kena chicken pox ar plak. Adoiii...ni sbb antar taska ar ni. Eeemm..sbnrnya bkn salah taska tapi salah parents yg antar anak ke taska wlaupun anaknye xsihat sepenuhnya. Memula pg selasa tu masa antar hazim...ada ternampak sorang parents tu antar anaknye ke taska...tgk muka anaknye penuh tanda2 chicken pox. Dlm ati ni dah terdetik..eh...taska ni terima jg wlaupun bdk tu kena chisken pox. Kang xpasal2 anak org lain berjangkit. Dah la hazim pun belum penah kena. Skaliii..rabu pg tu...masa kejut dia nak gi keje..tgk muka dia dah kuar tanda2 nak kena. Adoiii...dewan dah booked..kek pun dah order..kambing pun dah order. Nak xnak terpaksa teruskan majlis ni jg. Tapi dlm ati tuhan je lah tau betapa sedihnya tgk keadaan hazim camtu.Sbb majlis ni utk dia kan...nak tgk dia happy. Siap order kek barney. Sbb dia tgh gile sgt2 dgn barney skrg ni. Rasa bengang gile dgn parents yg antar anak dia ke taska tu.Xpatut btul ar.Kalo ari lain hazim kena chicken pox tu xpelah ... Ni kena time nak wat majlis dia. Adoiiii.. So, terpaksa lah bersabar jee...Lagipun xsemua parents ni pemikirannye sama mcm kite fikir. Hazim start kena tu 1hb julai...dah 14hb julai br i antar balik dia ke taska. ialah..takut bebdk lain pulak kena kan.. Sian anak org...

So, sabtu tu majlis bermula jam 12pm utk bacaan yassin & doa selamat. Then, pukul 1.30pm baru start majlis besday...Ni antara gbr2 majlis. Gbr2 makanan xsempat nak amik. Menu kite org..nasi beryani, ayam grg berempah, dalca ayam,kambing msk beryani,acar nenas, sup kambing.Sup bleh mkn dgn makaroni/roti. Semua tu my mum yg msk. Then my sis ada wat mini fruit tart, mac & cheese serta marble cake. Ada jg order kuih muih..Dan ada jg yg jiran tetangga bg kuih muih dgn bubur kacang durian...Pastu my sis sponsor desert ais krim walls....Besday cake ni i order kat member punye member..choc moist cake. sgt2 sedap..ok...yummmyyyyyy....Hihihi......Tapi biasalah, kalo dah jd tuan umah...mesti kite org xdpt merasa semua mknan.Sbb kepenatan+xberpeluang+kehabisan... xpelah...yg penting semua dah selamat & selesai. Kalo kite org teragak je nak mkn..leh order je kat my mum...hihihi....

HAPPY BIRTHDAY SAYANG........ibu xbeli present pun lagi sbb xtau nak beli ape...ala..xbesday pun, ibu slalu beli brg utk hazim jg kan... :-)














cian anak ibu.....*sob..sob..sob*